Propuestas #SFL01

Recopilación de las propuestas y conclusiones de los participantes #SFL01

(introduce tu comentario)

20 comentarios:

 1. El emprendimiento debe tener varios pilares. Uno de ellos es la educación de base: Hacer participe a los niños, desde las escuelas, como es su entorno. Las carencias o beneficios que tiene en su ciudad/barrio.
  Por otro lado potenciar sus capacidades creativas. Introducir la cultura que, desde el error/ fracaso es como se aprende y crece el individuo.
  También es importante formar en los aspectos directamente relacionados con la empresa.
  Las instituciones juegan un papel imprescindible, clave en todo este entramado.

  ResponderEliminar
 2. Fruit dels comentaris d'avui, varis suggeriments:
  - Buscar un espai de co-working.
  - Organitzar sessions d'emprenedoria i innovació per sectors.
  - Detectar les mancances formatives de diferents sectors de la ciutat i oferir propostes. Cal però anar a buscar a la gent, preguntar-los què els cal.
  - Convocar amb tots els agents educatius de la ciutat per aprofundir en com impulsar la creativitat d'infants, adolescents i joves.
  - Impulsar la vida de la ciutat, tot vetllant perquè la ciutat sigui menys dura per als ciutadans. Val la pena potenciar que les persones surtin més de casa seva i es relacionin.

  Finalment, comparteixo el fet que les institucions són cabdals, però no són l'únic agent. Hem d'aconseguir que la gent vulgui participar del poble i oferir a la comunitat els seus punts forts per tal de créixer com a col.lectiu.

  ResponderEliminar
 3. Cal acostar les persones que necessiten solucions a les persones que poden aportar-les. La creació d'una plataforma on es puguin exposar projectes i propostes innovadores per permetre que els santfeliuencs (i no santfeliuencs) puguin col·laborar-hi ja sigui amb crowdfunding o aportant hores de feina o assessorament seria una bona empenta a qui la necessita.

  ResponderEliminar
 4. Bones,
  Crec que hem d'aconseguir tenir dinamització d'espais de trobada per a aquells que vulguin fer coses per Sant Feliu: per sectors, per temes, per idees... per qui tingui ganes de ser emprenedor en el seu poble. A nivell econòmic o cultural o social.
  Estaria bé poder fer altres kfé o tés ;-) per a poder seguir trobant-nos per a debatre i relacionar-nos i aconseguir un plantejament de veure què s'està fent a la ciutat.
  Recollir les inciatives individuals per tal de compartir-les i que sorgeixin noves propostes d'acció.

  ResponderEliminar
 5. Amb la finalitat de poder tenir un lloc que albergui totes les propostes, projectes i necessitats dels santfeliuencs interessats i també un lloc on tenir resposta crec que seria adient tenir una xarxa social pròpia de Santfeliu per afavorir tota aquesta comunicació.

  Núria Reyes

  ResponderEliminar
 6. El que es recull tant dels comentaris com de la trobada, és que fa falta potenciar la connectivitat, tant en xarxes com física, de la gent que te ganas de fer coses. Des del voluntariat, en un inici per part dels ciutadans/assistents al #SFL01, com amb el recolçament de l'ajuntament com a motor d'unió, podem continuar "pensant", "ideant" i "creant" activitats i projectes que reflexin tot lo esmentat.
  Per tant, quan quedem?, Ajuntament: ens convoqueu?, una primera posible fita: què podem fer entre tots, per ajudar a crear marca de ciutat, com a ciutat de la cultura?
  Ve al cas, un post que varem publicar al nostre blog, us el passo "Repasando los motivos" http://pielevate.blogspot.com/

  ResponderEliminar
 7. - Crear un espai per impulsar idees innovadores en projectes empresarials i projectes socials.
  - Generar tallers, seminaris, activitats, publicacions i divulgacions.

  ResponderEliminar
 8. Per a #kfe6: i si parlem d'elements intangibles però fonalmentals per al progrès de les societats i de les persones: motivació, confiança, cooperació,...

  ResponderEliminar
 9. Davant la pregunta de com t'agradaria que fos la teva ciutat si la haguessis de construir de nou, això és un repte molt gran que requereix un pla estratègic de com crear una ciutat nova, de manera que l'enfocament podria ser cap a una "smart city" o qui sap ...

  Jo tancant el cercle cap a àmbits més concrets de la nostra ciutat Sant Feliu de Llobregat que ja té una identitat pròpia i que al meu entendre, del que es tracta és com millorar-la o crear idees i innovacions que li donin un plus afegit que puguin aportar millores en els diferents àmbits ...

  Aquí van algunes propostes d'idees que si es desenvolupen poden aportar algunes millores en les vides dels ciutadans de SF.

  Àmbit del comerç:

  · Tenint en compte que el sector òbviament ha de ser competitiu en el mercat oferint qualitat, preu, proximitat, especialització i servei, post venda etc. Es pot establir la creació de convenis entre els comerciants de la ciutat, de manera que s'incentivés el consum intern a través de recomanacions dels uns als altres i incentius o descomptes en xarxa que justifiquin la recomanació, és a dir que els gremis que són complementaris els uns dels altres dirigeixin o aconsellin als seus clients de forma creuada en la qual tots guanyen. (Sistema win win).

  · Creació de l'oferta d'un pack "Circuit SF turístic-cultural" pels llocs més interessants i pintorescs de Sant Feliu, per oferir al sector turístic, encara que tinguem Barcelona molt a prop si l'oferta es treballa bé en el seu contingut pot tenir èxit.

  Àmbit de cultura:

  · Establir de forma regular un concert exterior de música clàssica, en un lloc emblemàtic i especial com Palau Falguera, plaça de la Vila etc. especialment a l'estiu.

  o Pot servir com a plataforma de pràctica per a l'escola de música.

  o Aportaria un fet diferencial a la ciutat, els ciutadans podrien gaudir d'un ambient especial que generaria riquesa i flux de persones.


  · Realitzar activitats lúdiques els caps de setmana en parcs de la ciutat, titelles o jocs organitzats per a nens i pares.

  · Durant l'estiu utilitzar parcs públics per organitzar durant el cap de setmana zona d'oci discoteca o actuacions a l'aire lliures per als joves.


  Moltes gràcies.

  ResponderEliminar
 10. Cal una nova cultura creant conexions entre empresa i escola.
  Fomentar els espais de Coworking per ajudar al desenvolupament de sinergies conjuntes.
  L'associanisme es basic perque la gent de Sant Feliu es trobin per engegar propostes comunes. Cal analitzar el que tenim, i des de la singularitat cal una idea innovadora per desenvolupar Sant Feliu com Smartcity.

  ResponderEliminar
 11. Establir xarxes de col.laboracio es BASIC

  ResponderEliminar
 12. Espais multidisciplinars de treball, models col·laboratius i contenidors d’idees. Treballar amb sectors emergents, locals i no locals, amb sessions multiformat. Anàlisi de diferents models de negoci. Espais i dinàmiques d'intercanvi de capital cultural individual, experimentar nous espais i formes de treball, inventar noves ocupacions i perfils professionals, cultura de la iniciativa. Iniciatives d’aprenentatge vinculades a entorns de formació entre iguals. Ecologies de la innovació locals. Economia de la hibridació. Generar iniciatives público-privades de testeig-cocreació-validació de projectes innovadors amb multi-context i tecnologies, plataformes, productes, serveis, i models de negoci en entorns i contexts reals i quotidians, amb capacitat agregada, neuronal. Atreure startups.

  ResponderEliminar
 13. Crear un Emprende024: Sala con recursos (ordenadores-wifi-impresoras) abierta 24horas con acceso por código y con una web en la q se pudiera ver si hay espacios libres... Of course a precio simbólico como hacen en Madrid que les cobran 1€ al mes.

  ResponderEliminar
 14. Em pressento. Estic jubilat i tinc 72 anys, però l'any 1992 vaig decidir fer-me emprenedor fins el 2005 que em vaig jubilar. Va ser una experiència molt positiva per mi i per l'empresa. El meu interès consisteix que potser pugui ajudar als possibles nous emprenedors, basat en aquesta experiència.

  ResponderEliminar
 15. Moltes gràcies Joan, segur que el teu oferiment resultarà d'interès per molta gent que comença. Ens va saber greu que trobessis les places del Kfé Innovación 05 a Sant Feliu esgotades. Comptem amb tu per articular una comunitat virtual local on interactuar i intercanviar informació i coneixements per descobrir nous entorns d’innovació on es promogui la creativitat, la innovació i el talent. Et convidarem a la "Xarxa Social d'Innovació".

  ResponderEliminar
 16. PROPOSTES (1/1)

  Hola companys/es,

  Segurament sóc la última en participar en aquest espai, i per tant, algunes de les idees
  que volia aportar ja s'han exposat i de forma òptima!. No obstant, m'agradaria aportar
  les següents propostes:

  Principalment, em centraré en aquelles propostes de caire més estratègic que anirien
  encaminades a posar mesures per corregir les barreres que alguns factors externs
  suposen a l'emprenedoria i a la innovació i que persegueixen els següents objectius:

  1. Potenciar la cultura emprenedora, en sentit àmpli (en tots els àmbits, formals i
  informals)

  2. Potenciar la innovació en sentit ampli, i no només des del punt de vista tecnològic,
  sobretot apropant aquest concepte a tot l'entorn empresarial (sectors, activitats, etc que es realitzen a Sant Feliu).

  Els dos primers objectius passen per incloure en el pla estratègic de la ciutat, i
  en les diferents actuacions polítiques que se'n deriven els dos conceptes. Una
  ciutat emprenedora i innovadora necessita polítiques i capital humà "emprenedor"
  i "innovador/a", i que alhora de definir-les, pensar accions concretes i executar-les
  comptin amb iniciatives i la opinió de persones "innovadores" i "emprenedores" alhora
  de persones de diferents entorns, disciplines, àmbits de coneixement i de diferents
  cultures.

  Una acció operativa podria ser creant una plataforma d'entitats o persones de l'entorn
  polític, econòmic, educatiu, tecnologic, mediambiental i legal. Aquesta plataforma
  tindria una missió, visió, valors i objectius definits de forma participativa per totes les entitats o persones que vetllarien per dissenyar i engegar accions encaminades a assolir els dos objectius estretàgics anteriors així com els que es descriuen a continuació.

  ResponderEliminar
 17. PROPOSTES (2/3)

  Una altra mesura podria ser creant programes d'Intramprenedoria dins de l'administració
  pública, amb la participació oberta de tota la població. Aquests programes, podrien
  consistir en el fet que qualsvols ciutadà pot proposar un projecte o iniciativa a
  l'Ajuntament i crear un equip de treball autogestionat amb personal de dins i fora per
  tal de tirar endavant el projecte amb el suport i recursos de la institució (Com una espin off).

  Alhora, més que pensar en que augmentin els emprendors/es, cal repensar quin tipus
  d'empreses es volen crear per reconstruir el teixit econòmic a Sant Feliu a llarg termini.

  3. Difondre un referent d'empresari/a (i emprenedor/a) amb uns valors que s'allunyin del
  que ha imperat en l'imaginari en la cultura empresarial tradicional, molt masculinitzat
  (autoritari, jeràrquic, que només mira pel benefici pròpi i no per generar riquesa per
  la societat ni el desenvolupament del talent del seu equip etc). Això passa per donar
  visibilitat a persones emprenedores i empresàries que responen a uns altres cànons i
  tenen uns altres valors més encaminats a desenvolupar les competències (talent) de les
  persones del seu equip i vetllar per la qualitat de vida de tota la ciutadania i el medi
  ambient.

  En aquest sentit, es pot comptar amb els mitjans de comunicació (escrita i TV) i amb el
  fet de donar visibilitat sempre que es pugui a un altre tipus de referent.

  4. Actuar en base (i alhora difonent) uns valors que potencïn l'emprenedoria i la
  innovació com la cooperació, la interdisciplinarietat i multiculturalitat, la llibertat, la iniciativa, la autonomia, la adaptabilitat.

  Es poden fer programes de consolidació empresarial on es potencii la
  Intraemprenedoria, i on s'identifiqui i es potencï la capacitat creativa i innovadora de les empreses de Sant Feliu.

  La cooperació es pot potenciar a través de potenciar les "joie ventures" entre
  emprenedors/es i empresaris/es. No només ens hem de relacionar per compartir el
  coneixement o intercanviar serveis i productes, sinó que també ens podem unir per
  desenvolupar una línia de negoci concreta conjuntament.

  ResponderEliminar
 18. PROPOSTES (3/3)

  5. Construir un "entorn emprenedor i innovador" per tal que les persones emprenedores
  i innovadores vulguin viure o venir a treballar etc, a Sant Feliu (passa per la oferta
  socio-cultural, formativa, etc, i no tan només per les infraestructures).

  En aquest sentit també és molt important fer accions concretes per ajudar a dinamitzar
  el teixit econòmic de determinades zones on la innovació, la cooperació, etc no hi tenen
  poca presència. Per exemple, a la zona comercial de Sant Feliu es podria dinamitzar a
  través d'un programa especial on els i les comerciants i futurs/es emprendors/es a banda
  de revisar les seves estratègies, missió, visió, i la capacitat innovadora creïn una marca conjunta, o es cohesionin com a xarxa amb una Missió, visió, valors conjunta, amb
  l'objectiu d'atraure clientela de dins i fora de Sant Feliu. Això també es podria fer amb el sector d'empreses de les TIC's, o sigui, dinamitzar i cohesionar una xarxa d'empreses Santfeliuenques perquè crein també una imatge de marca conjunta. Finalment, les diferents xarxes es poden unir per alinear interessos i recursos.

  6. Posar èmfasi en les persones, i el desenvolupament de les seves competències, i
  no tant en els recursos econòmics (per exemple subvencions per adquirir elements
  materials) o construir infraestructures en les que després no se'n poden fer accions
  perquè no hi ha recursos per les mateixes.

  Això s'aconsegueix a través de polítiques on l'eix principal sigui el treball amb les
  persones, per tal de desenvolupar aquelles competències que permeten ser emprenedors/
  es, creatius i innovadors i no tant en equipaments ni solucionar les necessitats a curt
  termini dels emprenedors/es o empresaris/es o qualsevol altre tipus de ciutadà amb
  necessitat de treballar. O no només en oferir formació en competències tècniques.

  ResponderEliminar
 19. http://www.elperiodico.com/es/noticias/barcelona/los-emprendedores-sociales-piden-paso-1407521

  "Los emprendedores sociales piden paso". El Periódico. Domingo, 12 de febrero del 2012.

  Las empresas de economía social (cooperativas, sociedades laborales…) existen desde hace mucho. Y últimamente, en la misma senda pero con características especiales, han emergido los emprendedores sociales.
  (...)
  La motivación de estos emprendedores es resolver un problema social que las administraciones no solucionan pero -a diferencia de las asociaciones caritativas o de las oenegés- a través de empresas con resultados económicos que garanticen su futuro.

  ResponderEliminar
 20. No Marta, no ets l'última a reaccionar :-)

  No tinc cap proposta concreta, però volia compartir alguns idees amb vosaltres:

  # La innovació local no ve d'una trobada, ve de moltes trobades
  Crec que el #kfe05 ha estat molt interessant i ha estat molt enriquidor poder intercanviar idees amb gent tan diferent. Hem plantat una llavor, ara cal cuidar-ho per veure en quina flor es converteix ...

  # La millor manera de tenir una bona idea és tenir moltes idees.
  En línia del meu comentari anterior, he escoltat molt bones propostes i idees, però això no és suficient. Hem de continuar creant bons idees. El primer #kfe05 ha estat una introducció per a tots, ara que sabem què és i com funciona cal continuar la feina: més cafè, més converses, més idees. Al final podem veure quins són els idees realment bons i passar a l'acció.

  # No tots tenim el mateix propòsit
  Per què has assistit al #kfe05? Hi havia participants de diferents àrees: gent de l'administració, empresaris, professores, artesans, ... Cadascú ha portat la seva experiència i les seves expectatives. Per poder continuar, no cal que tots tenen el mateix objectiu, perquè això mai passarà. El que hem de fer és aprendre dels altres i buscar aliances.

  Realment ha estat un plaer poder participar.

  Una abraçada,

  Jeroen

  ResponderEliminar

Sede Sant Feliu en Directo #SFL01